INFORMARE PRIMĂRIA MIHAI EMINESCU

1.Primaria Comunei Mihai Eminescu va aduce la cunostinta ca, in conformitate cu Ordinul Prefectului Judetului Botosani nr. 141/15.03.2023, luna APRILIE ESTE STABILITA LUNA CURATENIEI.
In acest sens aducem la cunostinta locuitorilor comunei ca au obigatia permanenta de a asigura buna gospodarire si de a pastra curatenia.
Potrivit Ordinului Prefectului Cetatenii au indatorirea de a asigura intretinerea si curatenia locuintelor proprii si a anexelor gospodaresti, a curtilor si imprejmuirilor acestora, respectand masurile stabilite de catre primarii pentru asigurarea igienei publice si curateniei in localitati precum si protejarea mediului.
In acest scop, cetatenii au urmatoarele obligatii:
– Sa mentina curatenia trotuarelor, partii carosabile a strazii de langa locuinta, a curti si a gradinii;
– Sa depuna deseurile menajere si cele reciclabile conform Regulamentului impus de catre Primaria comunei, aprobat de catre Consiliul Local al acestia;
– Sa pastreze in stare de folosinta amenajarile publice din parcuri precum si dotarile amplasate pe strazi (panouri de afisaj, indicatoaare, etc);
– Sa composteze deseurile rezultate din curatarea si intretinerea zonelor verzi ale gospodariei in propria gradina si /sau in unitatile individuale de compostare si sa utilizeze compostul obtinut ca amendament pentru terenurile proprii;
– Sa nu incendieze resturile vegetale;
– Sa nu abandoneze si sa nu depoziteze deseurile in afara locurilor destinate acestui scop.
Cetatenii care folosesc mijloace de transport in comun ( autobuze, microbuze) sunt obligati sa pastreze curatenia in statii si sa se comporte civilizat pe tot timpul calatoriei.
Obligatiile sus-mentionate sunt prevazute si in Regulamentul privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr. 26/12.03.2018.
Prin aducerea la cunostinta locuitorilor a oblogatiilor ce li se revin, primaria urmareste mobilizarea si implicare activa a acestora in vederea mentinerii unui aspect placut si ingrijit al comunei Mihai Eminescu.
2.Primaria Comunei Mihai Eminescu aduce la cunostinta, in conformitate cu prevederile Regulamentului privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr 26/12.03.2018, netoaletarea sau impotrivirea proprietarilor pentru curatarea copacilor sau a spatiilor verzi care obtureaza accesul pe domeniul public (drumuri) sau care impiedica distribuirea eficienta a luminii de la lampile pentru iluminatul stradal, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 500-1.500 lei pentru persoane fizice si 1.000-2.500 lei pentru persoane juridice.
Asadar, punem in vedere locuitorilor comunei sa procedeze la toaletarea copacilor care obtureaza accesul pe domeniul public(drumuri) sau care impiedica distribuirea eficienta a luminii de la lampile pentru iluminatul public.
Aducem la cunostinta, de asemenea, ca neintretinerea permanenta a curateniei santurilor de scurgere a apelor pluviale din fata proprietatilor, a podetelor si tuburilor de beton aferente acestora, pe intreaga lungime a proprietatii, in vederea evitarii inundatiilor ori stagnarii apelor este sanctionata cu amenda cuprinsa intre 800 – 1500 lei pentru persoane fizice si 1000 – 2500 lei pentru persoane juridice.
Totodata va atragem atentia ca depozitarea in mod necorespunzator a deseurilor (depozitarea materialelor de constructie, textile, vegetale, gunoi de grajd, cauciucuri) si cu nerespectarea Regulamentului privind stabilirea unor masuri pentru gospodarirea comunei Mihai Eminescu, aprobat prin H.C.L. nr 26/12.03.2018 atrage majorarea considerabila a taxei de salubrizare (DUBLAREA SAU TRIPLAREA VALORII ACESTEIA)!!!
In cazul in care nu se vor depozita deseurile in mod selectiv, cantitatea acestora va creste, iar cu cat este mai mare cantitatea de deseuri la nivelul comunei, cu atat va fi mai mare pretul serviciului de salubrizare.
Va multumim!
Articolul precedentProfesorul Gheorghe Stanciu – Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani
Articolul următorPoeți în dialog la Memorialul Ipotești: Moni Stănilă – Constantin Acosmei